תזונה מקומית, עונתית וטריה

"עם האדמה" ממליצה לאכול מזון מקומי, עונתי וטרי. נסביר על כל אחד מהמונחים האלה.

מקומי: מויקיפדיה – מזון מקומי או תנועת המזון המקומי היא "מאמץ משותף לבנות כלכלת מזון יותר מקומית ויותר עצמאית, בה ייצור, עיבוד, הפצה וקנייה של מזון מחוברים באותו אזור, במטרה להגביר את הבריאות הסביבתית והכלכלית של האזור‏‏"[1]. המושג נחשב חלק מאג'נדת הקיימות הכללית ומהקריאה לחזור למודל של כלכלה מקומית, כתחליף לכלכלת הגלובליזציה המערבית. תומכי השיטה טוענים כי היא מאפשרת לחסוך את המשאבים וזיהום הסביבה הנגרמים מתעבורה ושינוע של חומרי גלם ומוצרים למרחקים גדולים.

אנחנו ממליצים לכל אחד לגדל כמה מזון שהוא יכול, כדי להנות מהיתרונות באופן מקסימלי, לרכוש ממגדל מזון הגר אליו, נתח נוסף מהסל השבועי ורק דברים אחרים להשלים ממקורות אחרים.

וזאת מכמה סיבות:

1) מזון המגיע מאיזור קרוב, מגיע מהקרקע לצלחת בזמן קצר יותר. יש מזונות בהם זה מהותי – כמו עלים ירוקים ויש כאלה שזה פחות מהותי – כמו קטניות וירקות עמילניים (תפוח אדמה, למשל).

2) תמיכה בכלכלה המקומית, מחזקת את האיזור ותושביו. להבדיל ממצב בו הכסף שלנו הולך לסופר ומזין תאגידים שונים.

3) ארצנו התברכה בכמה חבלים אקלימיים שונים. אקלים ממוזג בצפון הארץ (כמו באירופה), המאפשר גידול של פירות כמו תפוחים מגוונים, דובדבנים ועוד. ומאקלים ים-תיכוני, ברוב הארץ, המאפשר גידול בשתי עונות גידול – קרה וחמה. בדרום הארץ ישנו אקלים ערבתי המאפשר הבשלת תוצרת של העונה החמה מוקדם באביב. מגוון זה מאפשר לנו להינות מהמגוון ולהשאיר את הכסף שלנו בכלכלה המקומית ולא לרכוש תוצרת יבוא. יבוא גם מחליש את הכלכלה שלנו וגם גורם לזיהום סביבתי, בעקבות השינוע של התוצרת (דלק לנסיעה + קירור המזון בדרך).

עונתי – אנחנו מאמינים במחזוריות הטבע. בכל עונה גדלים הצמחים, אשר מתאימים לנו מבחינה תזונתית. למשל – בקיץ נאכל אבטיחים ומלון אשר יקררו את גופינו ויספקו לנו מים. בחורץ נהנה מעלים ירוקים, אשר יספקו לנו ויטמינים לחיזוק הגוף ועוד. היבט נוסף לעונתיות, היא הגעגוע אשר החוסר יוצר. כאשר איננו אוכלים משהו במשך כמה שבועות, הוא חסר לנו ואז כאשר הוא מגיע, אנחנו נהנים ממנו עוד יותר.

טרי – מזון בשל וטרי, הוא כמובן מותאם יותר לאכילה. יש לשים לב, כי משיקולי אורך חיי מדף בחנויות, עלולה התוצרת להקטף לפני הזמן. במקרים כאלה, עדיף להשאיר את הפירות והירקות מחוץ למקרר כמה ימים, עד אשר יבשילו. כאשר התוצרת מגיעה מהחקלאי לצרכן תוך יום או יומיים, החקלאי יכול לקטוף את התוצרת במועד שנכון תזונתית (בשלות).

 

נושאים נוספים...

כללי

Gardening in February

Garden in Israel in Februray might feel like a winter or spring. So we go out and feel… If the plants already blooming we start

גינה

הגינה בפברואר

אז מה עושים עכשיו בגינה? יוצאים החוצה ומרגישים… אם זה מרגיש כמו אביב, כמו פברואר 2018, אז מתחילים את גילוי האביב. ואם זה עדיין חורפי,

הרשמו לקבלת ניוזלטר

קבלו עדכונים על אירועים מעניינים ולמדו עוד קצת על החיבור לטבע